Bij YoungOnes heb je de gelegenheid om het platform eerst uit te proberen, voordat je een btw-nummer aanvraagt bij de belastingdienst of jezelf inschrijft bij de KVK. Zodra je via YoungOnes aan de slag gaat, mag je dus de eerste drie klussen oppakken zonder btw-nummer. Ben je na de eerste drie klussen hartstikke enthousiast en wil je graag op basis als freelancer via YoungOnes werken? Dan is een btw-nummer wel vereist. 


Het is aan jou om te kiezen tussen de aanvraag van een btw-nummer bij de belastingdienst of een inschrijving in het handelsregister van de KVK.  Lees hier wat het verschil is tussen deze twee? 


Via de KVK 

Wanneer je je inschrijft als freelancer bij de KVK, dan krijg je naast je btw-nummer, ook een KVK nummer. Je staat dan ook ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het handelsregister is een door de overheid gehouden register, waarin rechtspersonen en ondernemingen staan vermeld met hun gegevens. Aangezien freelancer niet gezien wordt als een rechtsvorm, behoor je jezelf als eenmanszaak in te schrijven. 


Wanneer kun je het beste inschrijven bij de KVK? 

  • Wanneer je van plan bent om als fulltime freelancer aan de slag te gaan
  • Wanneer je als freelancer een verzekering wilt afsluiten

  • Wanneer je een zakelijke rekening wilt openen. 


Bovenstaande kan alleen met een inschrijving bij de KVK en dus niet met een inschrijving bij de Belastingdienst. Het inschrijven van je eenmanszaak bij de KVK kost je eenmalig €50, maar biedt je wel meer zekerheid. Daarnaast zijn deze kosten aftrekbaar en kun je deze mogelijk gebruiken om een belastingvoordeel te realiseren. 


Meer info over de KVK vind je hier!Via de Belastingdienst

Op het moment dat jij af en toe wilt gaan freelancen of nog niet helemaal weet hoe vaak je wilt gaan werken, dan is het niet altijd nodig om in te schrijven bij de KVK en is een btw-nummer aanvragen bij de belastingdienst voldoende. Om te bepalen of je verplicht bent om in te schrijven bij de KVK verwijzen we je naar de volgende webpagina’s:


 Dit doe je door het formulier ´Opgaaf Startende Onderneming´ in te vullen en op te sturen. Je kunt dit document bij YoungOnes opvragen, dan geven we je ook tips bij het invullen en sturen wij hem voor je op. Je kunt ook via de website van de Belastingdienst het formulier vinden. Een aanvraag via de belastingdienst is kosteloos.