Ga jij voor de eerste keer btw-aangifte doen? Dan krijg je vanuit de Belastingdienst de 1e aangifte per post toegestuurd. In sommige gevallen gaat dit al digitaal en ontvang je via de post 4 brieven (een brief met inloggegevens, een brief met je wachtwoord, een brief met toelichting of je belastingplichtig bent en een brief met aangiftetijdvakken). Deze informatie heb je nodig voor de zakelijk/ondernemers omgeving van de belastingdienst. Via jouw persoonlijke pagina doe je de btw-aangifte. 


Wil je een volledige handleiding voor het doen van btw-aangifte? Download hier dan de Whitepaper btw-aangifte  - door YoungOnes


Hieronder in ieder geval vast de basis: 


Belangrijk om te weten

 • Jouw facturatie/administratie is heel belangrijk bij het doen van de aangifte, want aan de hand van je facturen vul jij je btw-aangifte in;

 • Je moet altijd btw-aangifte doen, ook als je geen inkomen gegenereerd hebt. Geef dan bij de introductie aan dat je niks verdiend hebt tijdens het tijdvak en verstuur de btw-aangifte.

 • Heb je de eerste drie keer gewerkt bij YoungOnes zonder dat je in het bezit was van een btw-nummer? De inkomsten van die drie keer hoef je niet mee te nemen in de btw-aangifte.


Aangifte btw doen:

Log in bij het zakelijke gedeelte bij de Belastingdienst.

Om een goede aangifte te doen volg je onderstaande stappen: 

 1. Introductie: Heb je iets verdiend tijdens het desbetreffende kwartaal?
  a. Ja, ga dan verder naar ‘prestaties binnenland’
  b. Nee, geef dit aan en ga door naar ondertekenen en verzenden.
  Bij contactpersoon dien je je eigen gegevens in te vullen


 1. Rubriek 1 ‘Prestaties binnenland’: Via YoungOnes lever je diensten tegen 21% btw ook wel ‘Diensten belast met hoog tarief’.

  a. Bij 'bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend' vul je jouw totale omzet/verdiensten in.
  b. Bij ‘omzetbelasting’ vul je het totale btw-bedrag in over de ingevulde omzet. De overige vakken mag je leeg laten wanneer je alleen via YoungOnes inkomsten hebt ontvangen.


 1. Werk je als freelancer alleen via het platform van YoungOnes, mag je de Rubrieken 2, 3 en 4: ‘verleggingsregelingen binnenland’, ‘prestaties naar/in het buitenland’ en ‘prestaties vanuit het buitenland’ overslaan.

 2. Rubriek 5 ‘Voorbelasting en kleineondernemersregeling’: Bij de voorbelasting kun jij de btw van de zakelijke kosten aftrekken. Bijvoorbeeld jouw bonnetjes van tankkosten. Dit betreffen geen privé-aankopen of uitgiften voor eten/drinken in de horeca. Bij de kleineondernemersregeling kun jij een vermindering invullen op de btw-aangifte. Lees hier meer over de kleineondernemersregeling.


 1. Heb je alles juist ingevuld? Onderteken dan de aangifte en verzend deze.


Je kunt in je eigen zakelijk overzicht te allen tijde de aangifte terugvinden. In het document kun je het bedrag vinden dat je moet afdragen. Doe dit voor de aangegeven datum.


Herinneringen btw-aangifte
Het is van belang dat jij je btw-aangifte op tijd indient. Je kunt er voor kiezen om de btw-aangifte per maand, kwartaal of jaar in te dienen.


Per kwartaal zijn de volgende momenten vastgesteld:

 • Aangifte over kwartaal 1 (januari, februari, maart) doe je uiterlijk op 30 april.

 • Aangifte over kwartaal 2 (april, mei, juni) doe je uiterlijk op 31 juli.

 • Aangifte over kwartaal 3 (juli, augustus, september) doe je uiterlijk op 31 oktober.

 • Aangifte over kwartaal 4 (oktober, november, december) doe je uiterlijk op 31 januari.


De Belastingdienst biedt diverse mogelijkheden om je te herinneren aan de aangiftedatum:

 • aangiftebrief

 • Overzicht op Belastingsdienst.com

 • Klaarzetten btw-aangifte

 • In eigen agenda

 • Per mail

 • De app van de belastingdienst


Aangifte te laat of vergeten?

Als je te laat bent met het doen van btw-aangifte, heb je een termijn van 7 kalenderdagen na de uiterste datum om jouw btw-aangifte nog te doen. Wanneer deze volledig en juist wordt gedaan, krijg je alleen een waarschuwing van de Belastingdienst. Mocht de btw-aangifte niet juist zijn, krijg je een boete van 3% van het te laat betaalde bedrag met een minimum van 50 euro ongeacht je de btw-aangifte wel of niet binnen het termijn van 7 dagen hebt gedaan.


Wanneer je de btw-aangifte helemaal niet hebt gedaan, krijg je een boete van 3% van het niet betaalde bedrag met een minimum van 50 euro en maximum van 5278 euro.
Succes!