Wanneer je jaarlijks verschuldigde btw, ook bekend als omzetbelasting, lager is dan € 1.883,-, kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Kijk hier hoe je de berekening maakt. Indien je onder de € 1.345,- aan btw blijft per jaar, kan het zijn dat je helemaal geen btw hoeft af te dragen. 


BTW aangifte doen:

Per jaar doe je 4x aangifte. Ieder kwartaal dient dit te gebeuren. (tip: om te zorgen dat je het niet vergeet kun je een handige app downloaden van de Belastingdienst. Deze vind je hier)


Wanneer je je aangifte per kwartaal gaat doen, vul je in wat je exclusief btw hebt verdiend, plus wat je ex btw hebt uitgegeven aan je bedrijf. Daarna reken je het btw bedrag over beide bedragen uit, dit is 21%, en trek je de uitgegeven btw af van de ontvangen btw. Het bedrag dat overblijft ben je verschuldigd aan de Belastingdienst. Nu komt het interessante, wanneer dit overgebleven bedrag in een jaar dus lager is dan € 1.345,-, hoef je deze niet af te dragen. Wanneer het bedrag tussen de € 1.345,- en € 1.883,- ligt kom je via de kleineondernemersregeling in aanmerking voor vermindering op de te betalen btw.


Meer informatie over het doen van btw-aangifte? Download hier de YoungOnes Whitepaper - btw-aangifte doen.


Toepassen kleineondernemersregeling:

Je kunt de kleineondernemersregeling op 2 manieren toepassen:


1. Bij de kwartaalaangifte kun je op de laatste pagina het verschuldigde bedrag invullen in het vakje 'vermindering volgens Kleineondernemersregeling'. Zodoende komt je aangifte uit op nul en hoef je niet meteen btw af te dragen. LET OP! Blijkt aan het einde van het jaar dat je toch over die € 1.345,- heen gaat, dan zul je de BTW alsnog moeten afdragen.


2. Wij raden je aan om de verschuldigde btw per kwartaal op een aparte rekening te zetten. Blijkt aan het einde van het jaar dat je in aanmerking komt voor deze kleineondernemersregeling, dan kun je de belastingdienst in 1x vragen om jouw verschuldigde btw uit te betalen. Kom je boven die € 1.345,- dan heb je het bedrag al apart gezet en kun je het direct afdragen aan de Belastingdienst.