Als Freelancer heb je in principe met 2 belastingen te maken, namelijk omzetbelasting en inkomstenbelasting. We leggen ze hieronder kort uit.

Omzetbelasting (ook wel bekend als BTW)

Iedereen die een BTW nummer heeft is BTW plichtig. Je doet 4x per jaar aangifte, na ieder kwartaal dus. Dit doe je online bij de Belastingdienst.


Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor belastingvermindering, wat betekent dat je over het gehele jaar geen BTW hoeft af te dragen. Dit kan zeker interessant zijn en noemt men de kleineondernemingsregeling.

Wij verwijzen je graag naar de website van de Belastingdienst voor meer informatie hierover. LET OP! Los van of je BTW niet hoeft af te dragen, dien je wel ieder kwartaal je BTW aangifte te doen.

Het kan overigens voorkomen dat je in je eerste jaar nog geen online aangifte kan doen. In dat geval moet je de eerste keer je aangifte via de post doen.

Wil je weten hoe dit precies werkt? Download hier de YoungOnes whitepaper - btw aangifte.


Inkomstenbelasting

Ieder natuurlijk persoon in Nederland dient aangifte te doen en is hiervoor zelf verantwoordelijk. Dit dien je ieder jaar, voor 1 mei uiterlijk, te doen over het vorige boekjaar. Dus voor mei 2019 moet je je cijfers van 2018 aangeven. Je bent als Freelancer zelf verantwoordelijk voor het doen van aangifte van inkomstenbelasting. Aangifte doe je via Mijn Belastingdienst.